Choinki cięte, mimo że tańsze i często bardzo okazałe, pozostaną już tylko ozdobą. Nie mają szans wrócić do natury.
Jak nie popsuć choinki?
Podpowiadamy, co zrobić, by świąteczna tradycja była jak najmniejszym obciążeniem dla natury, a choinka stała piękna i pachnąca. Może nawet nie tylko w tym roku?
Wybierz choinkę w doniczce
Sprawdź korzenie
Kupując choinkę, odsłoń wierzchnią warstwę ziemi i sprawdź, czy korzenie wypełniają równomiernie doniczkę. Jeśli dodatkowo bryła korzeniowa jest zabezpieczona jutą lub drucianą siatką, to znaczy, że drzewko było właściwie hodowane. Zapytaj także o pochodzenie choinki.
Przywitaj ją chłodno
- Zimą choinka nie jest przygotowana na wysokie temperatury. Po zakupie najlepiej trzymać ją na balkonie, w piwnicy czy w garażu i stopniowo przyzwyczajać do wyższych temperatur.
- Do domu najlepiej ją zaprosić tuż przed ubraniem.
- Maksymalny czas przebywania w temperaturze pokojowej to 2-3 tygodnie.
- Unikaj stawiania jej bezpośrednio obok źródeł ciepła.
Kup ubezpieczenie, nie przerywając ubierania choinki.
Skorzystaj z najszybszego kalkulatora OC i AC
Nie obcinaj czubka
Skracając czubek choinki, możesz uszkodzić jej pęd główny, czyli przewodnik. Roślina będzie gorzej przyswajać wodę i stanie się mniej trwała.
Odżywiaj i podlewaj
Przygotuj ją na powrót do natury
Po okresie świątecznym zahartuj choinkę, wystawiając ją w chłodniejsze miejsce: piwnica, garaż, balkon, a po tygodniu przenieś ją na działkę czy podwórko. Tam podlewaj ją rzadziej – 2-3 razy w miesiącu.
Przesadzaj
Wiosną należy przesadzić drzewko do większej donicy bądź wysadzić do gruntu.
- Przesadzając, delikatnie usuń starą doniczkę, tak aby nie naruszyć bryły korzeniowej.
- Następnie umieść choinkę w przygotowanym wcześniej miejscu – w większej doniczce lub w wykopanym dołku. W obu przypadkach ziemię uzupełnij podłożem przeznaczonym dla roślin iglastych. Bryła korzeniowa powinna znaleźć się pod powierzchnią ziemi.
- Następnie mocno ugnieć ziemię wokół posadzonej rośliny.
- Od razu podlej ją wodą z odżywką biologiczną w proporcjach 2 g na 2-5 l wody. Powtórz co 2-3 tygodnie.